Openbare bibliotheek Retie

NIEUW..NIEUW… De Zadenbib. Hoe werkt het?

gepost op: 28 februari 2017

Zadenbib

In onze bibliotheek  is een zadenbib ontkiemd. Een plek waar je gratis zaden kan ‘lenen’. In ruil probeer je om zelf zaden te oogsten en terug te schenken aan de zadenbib.

Hoe werkt het?

Op www.zadenbib.be kan je een kijkje nemen in de zadencollectie. Als je doorklikt op een plant die je interesseert, vind je nuttige info en foto’s. Heb ik wel een goed plekje voor die bloemen? Hoe smaakt dat kruid? Wanneer moet ik dat zaaien? Zo kan je thuis al rustig je keuze maken.

Om zaden uit te lenen, moet je naar de bib. U vindt er zaden van groenten, kruiden en bloemen. Je kiest de zakjes die je wil gebruiken (max. 3 per klant) en  meld aan de infobalie welke zakjes je meeneeemt.

Ken je www.MijnTuin.org nog niet?  Deze community is een goudmijn voor tuiniers.  Zowel beginners als gevorderden vinden er een schat aan info over planten en tuinieren.

De zadenbib kan maar blijven draaien als de leners een deel van hun zadenoogst terugbrengen. Zou je graag willen tuinieren en weet je niet hoe je hiermee begint. Naast onze zadenbib beschikken we over een uitgebreide collectie boeken over tuinieren, hier vind je vast en zeker de informatie die je zoekt.

Waarom zadenbibs?

Delen past uitstekend in deze tijd. Mensen geven wat ze zelf niet nodig hebben en nemen enkel wat ze kunnen gebruiken. Wie zelf zaden oogst krijgt al snel van bepaalde planten veel te grote hoeveelheden bij elkaar. Dankzij de zadenbib kunnen daar anderen gelukkig mee gemaakt worden.

Een zadenbib wil de traditie van zaden kweken en delen in ere houden en een netwerk uitbouwen van tuiniers die hun kennis met elkaar delen. Specifieke lokale variëteiten krijgen meer kansen om te overleven en onze klanten leren een breed gamma van bijzondere groenten, kruiden en planten kennen. Niet de bibliotheek stelt de zadencollectie samen, maar de gemeenschap van klanten. Wie van veel planten zaden schenkt, kan eigen accenten leggen in de collectie.
Op die manier dragen we ons steentje bij aan een beter milieu. En wie weet komen de bijtjes wel terug ???!

Dankzij de plaatselijke vereniging “tuinhier” die een heleboel zaden geschonken heeft aan onze bib, hebben we al een ruime collectie om de zadenbib op te starten. De gebruikers van onze bib zijn alvast enthousiast om zaden mee te nemen maar ook zeker en vast om nieuwe zaden terug te bezorgen.

voordat ze op de site verschijnen.

BOEKENBINGO

De boekenbingo daagt iedereen uit om boeken te lezen van verschillende categorieën om zo je leeshorizon te verruimen. Er bestaat een deelnameformulier voor zowel volwassenen en kinderen. Wie tussen 20 maart en 30 november 2017 deelneemt, maakt kans om in de maand december een boekenbon van € 20, € 10 of een koffiekaart t.w.v. € 5 te winnen. Ook kinderen maken kans op een mooie prijs. Kom snel een kijkje nemen in de bib. Leesverrassingen verzekerd! Lees verder